la vita in famiglia, vita di coppia

Deset koristnih pravil za par med obdobjem karantene za prijetno sožitje v družini, ko smo prisiljeni ostati doma.

Naj na začetku priznam nekaj osebnega. V teh časih kjer družbeno razmerje je podvrženo “epidemiji in kjer naša vsakodnevna življenjska suverenost poteka pretežno samo na domu, želim poudariti pomembnost deleža posameznika, naj vsak odigra odgovorno svojo vlogo. Vsak družinski član naj bi bil zadolžen za specifične naloge. Vsak mora zagotoviti družini mirno življenje v domačem okolju in medsebojmo spoštovanje.

Vsi v tem obdobju doživljamo travmatičen trenutek, pravzaprav bom dodala, da ga doživljamo kot biološki šok, kajti te spremembe življenjskih navad so nepričakovana, nenadna, zelo dramatična in z občutkom samote. Posameznik je osupnjen, ker nihče ni bil pripravljen na tako spremembo, na tak način življenja.

Sedaj vas mora modrost usmerjati k solidarnosti, k sodelovanju, v zdrav nagon preživetja, ker samo tako bosta v hiši vladala blaženost in ljubezen. Vsak naj poskuša pomagati drugemu, kakor zna in zmore, ampak ne le z materialnimi doprinosi, ampak tudi s čustveno in sentimentalno podporo.

Oborožimo se s pogumom, kakovostnimi nameni in dobro voljo, da bo to obdobje plodno in uspešno. Da bomo lahko koristili ta čas tudi za bodoča obdobja za bodoče težave, ki jih bomo najverjetneje srečali v našem življenju, ko bo zahtevano od nas kvalitetnejši razvoj za preživetje. Izkoristite priložnost, da razumete kako živite in kaj želite spremeniti ali izboljšati v svojem življenju. To je izjemna priložnost za antropološke evolucijske spremembe.

  1. JASNO DOLOČITE TERITORIJ V HIŠI.

Prostori v hiši so tisti, ki sestavljajo naš dom, kot so spalnica, kuhinja, garaža, kopalnica, dnevna soba ali jedilnica, jih vsak član občuti kot teritorij. Za zdravo preživetje vsaka žival potrebuje svoj prostor, katerega precizno definira oziroma označi. Ta proces imenovan biološka funkcija velja tudi za človeško bitje. Naj naštejem nekaj primerov: čigava je spalnica, kdo se počuti imetnika tega prostora? Kuhinja? Garaža? Narediti dvostolpčno tabelo, v levo kolono napišite seznam vseh prostorov vašega doma in v desno kolono zabeležite ime pripadnika prostora. Lahko imate skupne prostore.

Prostor v hiši: Imetnik:
spalnica ona
kuhinja ona
dnevna soba on
jedilnica oba
garaža on
delavnica on

 

Sedaj poznate, kateri je vaš prostor in zato vas vabim, da določite, katera so pravila za vstop in urejanje prostora oziroma koriščnaje prostora strani drugih.

Svetujem, da predno vstopite v prostor drugega vljudno prosite za dovoljenje za vstop v prostor, vsekakor se morate vedno počutiti prosti odoti od prostora kadarkoli. Naučite se potrkati na vrata in strpno počakati dovoljenje oziroma odgovor imetnika prostora predno vstopite vanj. Preprosta pravila, vendar dobro opredeljena.

 

  1. OBVLADUJTE INSTINKTE IN PREMISLITE DOBRO PREDNO ODGOVORITE.

Biti impulziven oziroma oseba, ki reagira zelo hitro in navadno nepremišljeno, v tem obdobju bivanja v hiši ni zaželeno. Svetujem, da ne odgovarjate impulzivno, ampak da premislite dobro predno odgovorite. Pozorni morate biti predvsem, če ta vam je začel govoriti nekaj neprijetnega oziroma nekaj, ki vas je ranilo ali razjezilo. V tem slučaju vam razkrijem nauk, ki nam ga je učila moja mama, ko sem bila majhna: »Predno odgovoriš preštej vedno do 10, da ne boš bleknila neumnosti, katerih se boš potem kesala«. Napočil je čas, da prisluhnemo njenemu napotku.

  1. NE UPORABLJAJTE NASILNO KOMUNIKACIJO.

Ker je naša “svoboda pobega” omejena, ker ne moremo zapustiti hiše, ker moramo ostati doma, se zavežemo, da drugega ne bomo napadali. Z napadanjem podzavestno podredimo drugega, ga postavimo in prisilimo v položaj pokornosti. Posledica te dinamike je prepir s partnerjem. Prepir in ostati doma tvorita težavo. S takim obnašanjem se bosta znašla v tegobi, zato vsak naj si položi roko na srce in se izogiba žaljivemu jeziku. Poskusite uporabiti vedno aktivno medosebno komunikacijo. Govorite jasno in glasno, kjer izrazite svoje stališče, vendar brez žaljenja. Uporabite dialog z jasnimi pravili, kjer pošiljatelj govori in prejemnik posluša ter preda povratno informacijo, to kar je razumel. Zahtevajte tudi, da drugi se jasno izrazi in pove kar misli.

  1. NAČRTUJTE AKTIVNOSTI DNEVA, DOLOČI DEJAVNOSTI ZA VSAKEGA DRUŽINSKEGA ČLANA IN SPOŠTUJTE OBVEZE.

Skupno določite kaj početi v teku dneva, ker to je priložnost za sodelovanje. Delite prijetne in lepe trenutke.

  1. JASNO IZRAŽAJTE SVOJE EKSISTENCIALNE IN NEMATERIALNE POTREBE.

V teh kritičnih trenutkih res potrebujemo ustvariti harmonijo v hiši, biti sposobni prepoznavati lastne potrebe in jih znati tudi pokazati navzven oziroma kostruktivno jih izraziti. Vsakodnevno izraziti svoje potrebe je zelo koristno, da se lahko počutimo dobro. V ta namen svetujem, da se pogovarjate med sabo, da izrazite partnerju kaj potrebujete in kaj si pričakujete drug od drugega. V tem času imate priložnost se pogovarjati o temah, ki ste jih doslej prelagali, in se tako globoko poglobiti v nje. Sprejemati odločitve je težko, ampak čimprej se tega lotite, boljše bo vaše počutje.

  1. NAJDITE SI PROSTOR V HIŠI, KJER STE LAHKO SAM/A IN NAPOLNITE BATERIJE.

Da boljše preživite dan, predlagam vsaj pol ure mirovanja v prostoru, kjer ste sami. Biti sami vam omogoča počitek duše in iskanje ravnotežja.

  1. MED DNEVOM UVEDITE DALJŠE TRENUTE TIŠINE, DA LAHKO PRIDE NA DAN GLOBOKO POSLUŠANJE.

Tišina je tudi oblika komunikacije. Na to pogosto gledamo negativno, ampak skozi tišino sporočamo sogovorniku svoje občutke in smo introspektivni, odkrivamo sebe, kar je v naši notranjosti in v naši duši ter to predavamo drugemu. Poskusite to storiti, saj je zelo uspešno. Če molčimo, si s tem pomagamo izklopiti notranji egogovor.

  1. DOLOČITE JASNA IN ENOSTAVNA PRAVILA ZA UPRAVLJANJE HIŠE, GOSPODINJASKA DELA IN RED V HIŠI.

Napišite program del, kdo bo kaj naredil v teku dvena. Začnite pisati seznam dnevnih opravil, zraven pa napišite ime deležnega in termin kdaj jih bo opravil. V tem obdobju, ko sta oba partnerja doma, oba sta enako deležna za red in družinsko upravljanje: pripravo mize za obrok, kdo kuha, kdo pere, kdo lika, kdo pospravlja, kdo polni pomivalni stroj itd. Čas je, da ta opravila delimo skupaj, da sodelujemo in da v tem duhu uživamo.

  1. DOLOČITE NALOGE KDO SE UKVARJA Z OTROKI.

Starši bi morali določiti, kdaj in kdo skrbi za otroke, ter določiti katere dejavnosti bodo izvajali z njimi.

  1. BODITE HVALEŽENI, ZAHVALITE SE PARTNERJU ZA OPRAVLJENE DELO V TEKU DNEVA.

Za vsak pripravljen obrok potrudite se izraziti besede hvaležnosti. Povejte drug drugemu, da ste hvaležni npr. za večerjo, ki jo je pripravil za vas. To vam omogoča stopiti v tisti globok družinski stik, v globoko družinsko povezovanje. To vam omogoča, da odprete svoje srce in koristno vlagate v odnos. Vzemite si čas in cenite preprostost vsakodnevnih dejanj, gibov. Uživajte drug drugega in bodite srečni, ker imate družino.

 

Hiša predstavlja v tem trenutku za vsakega svoje gnezdo, ki je po definiciji najbolj varen kraj za življenje, kjer lahko “odložite orožje” in se počutite zaščitene, še posebej v stresnih obdobjih. Poskusite zgraditi varen prostor za svojo družino in ga za vedno trdno hranite v srcu.

 

S toplim objemom vas pozdravljam, Ivana Milič.

Lascia un commento