Solna soba – Stanza del sale

solna_soba_family_garden_sezana

KAJ JE SOLNA TERAPIJA IN KAKO TA DELUJE NA DIHALA IN NA KOŽO?

Solna terapija ali haloterapja je terapija, ki vključuje suho inhalacijo oziroma suhi aerosol, ki se ustvarja z napravo, imenovano halogenerator. V Family garden se terapijo izvaja v običajni sobi, stene so gole in na tleh je sol. Plast nanešene soli na tleh sobe je samo dekorativne narave in ne zajema pojma solna terapija. Soba je toplo segreta na 25°C – 27°C.

Solna terapija se izvaja s halogeneratorjem, kamor se vsuje medicinsko sol, ta pa jo vpiha v obliki aerosola v prostor. Velikost delcev aerosola soli, vpihanega v prostor je od 1 do 10 mikrona. Večji delci so primerni za zgornja dihala (5-10 mikronov), manjši delci pa prodrejo v spodnja dihala in kožo (1-5 mikronov).

Aerosol soli omogoča, da je zrak v solni sobi praktično brez alergenov in ustvarja skoraj sterilno okolje. Solne terapije se uporabljajo za blaženje simptomov bolezni dihal ter kože, kot so dermatitis, apsorijaza oz. luskavica in ekcemi, saj naj bi spodbudile prečiščevanje sluznic in vrhnjice kože.

Zagovorniki trdijo, da so solne terapije primerne za sledeča stanja: astma, bronhitis, bronhiolitis, angina, pljučnica, sinusitis, rinitis, laringitis, prehlad, smrkelj, faringitis, viroze, dermatitis, luskavica, ekcemi, mozoljavost, vnetja ušes, relaksacija, preventiva.

Delovanje solnega aerosola na telo:

  1. DIHALA: pri težavah z dihalli velikokrat naletimo na plasti naložene sluzi na sluznici, ki povroča manjša ali večja vnetja oziroma zoženje dihalnih poti in oteženo dihanje. Ker ima sol sposobnost dehidracije, iz teh plasti izloči vodo, kar posledično povzroči, da se te plasti odlepijo iz površine sluznice in aktivirajo njeno delovanje.
  2. KOŽA: pri poškodbi kože solni aerosol deluje v dveh smereh. Od zunaj na tretjo plast kože deluje zaradi dehidracijskega učinka soli na kožo tako, da se rana ali poškodba zoži oziroma zapre. Druga faza delovanja na tretjo plast je luščenje in glajenje. Bistveno delovanje solnega aerosola na težave z kožo je delovanje na notranjo prvo plast kože.

Solnih terapij se ne obiskuje z vročino in težjimi boleznimi kot so:

  • huda hipertenzija (bolezensko visok krvni tlak) brez zdravljenja s tableti;
  • krvavitve;
  • bolezni krvi v akutni fazi;
  • akutna faza bolezenskih dihal;
  • huda kronična respiratorna odpoved;
  • tuberkuloza;
  • rakave bolezni;
  • in druge večje hude bolezni.

 

Pred uporabo solne sobe in solnih terapij je obvezen informativni razgovor.